Alle brillebærere kender denne situation. Du har lige taget din solbrille af, men efter få minutter titter solen igen frem bag en sky, så du er nødt til at skifte til din solbrille endnu engang. Det er irriterende, og du bander dit synshandikap langt væk. Men: der er hjælp at hente! I form af selvtonende (fotokromiske) brilleglas.
Hos fotokromiske briller ændrer glassets toning sig – afhængig af, om du går ude i solen eller sidder inde foran fjernsynet i et mørkt rum. Således har du to briller i én – en almindelig brille og en solbrille. Du behøver ikke at skifte brille hele tiden, hvilket gør dit liv noget mere bekvemt.
Men hvordan virker det?
Selvtonende brilleglas udsættes for den samme kemiske reaktion som hos eksponeringen af sort-hvide fotos. Sølvbromid eller sølvklorid indarbejdes i brilleglasset. Under påvirkning af UV-stråler, såsom sollys, nedbrydes sølvforbindelserne i deres bestanddele. Som et resultat heraf danner sølvet de mindste krystaller, som giver glassene deres farvetone. På sort-hvide fotos afbrydes reaktionen efter eksponeringen og fastholdes. Hermed forbliver fotografiet intakt – og farverne forsvinder ikke igen.
Hos brilleglas er det anderledes. Forsvinder UV-lyset, når du fx går tilbage i det mørke rum, opløses krystallerne, og reaktionen sker baglæns. Da denne “tilbagereaktionen” fra mørk til lys imidlertid sker meget langsommere end omvendt, er her et lille tip til at kunne se hurtigere igen: hold brillerne under varmt vand, dette fremskynder processen.
Naturen var forbillede
Selvtonende glas er dog ikke helt nye. Opfindelsen af den såkaldte fotokromiske linse blev patenteret allerede i 1964. To kloge hoveder fra et glas- og keramikfirma i USA lærte af ideen om fototropisme (dvs. bevægelse af planter på grund af lysstimulering). Hvad vi ikke alt kan lære af naturen…
Leave a Comment