Sommer, sol, solbrilletid! Men for mennesker med dårligt syn kan den varmeste tid på året være et mareridt, hvis du ikke ejer en solbrille med styrke. Denne beskytter ikke kun dine øjne mod det skarpe sollys, den er også et modestatement og giver dit outfit en smule ekstravagance. Selv hvis du egentlig er kontaktlinsebruger, kan en solbrille med individuel styrke være en god afveksling, da dine øjne lejlighedsvis har brug for en pause fra kontaktlinserne. Hvis du har et dårligt syn, bør du bestemt eje en solbrille med styrke for at beskytte dine øjne mod solen.
Sollys og bilkørsel – en dårlig kombination
Om sommeren griber vi automatisk til solbrillerne. Selv hvis du kun har brug for en brille med styrke, når du kører bil, bør du overveje at få en solbrille med styrke til den lyse årstid. For forstyrrende blænding under bilkørsel kan hurtigt udvikle sig til farlige situationer. For at forhindre dette, skal solbrillen ud over den rette styrke helst have grå, brune eller grønne glas. Røde, orange eller blå glas er ikke egnede, fordi de ændrer øjets opfattelse af trafiklys, bremselys og trafikskilte.
Solbriller er ikke et nymodens fænomen!
Allerede i det antikke Rom beskyttede Kejser Nero sit værdifulde syn med – ja, med hvad ellers?! – grønne smaragder. Ved at benytte disse edelstene kunne han bedre iagttage gladiatorkampene. Også Inuitterne brugte tidligt knogler eller træstykker med fine åbninger mod sneblindhed.
Det varede dog noget tid, før de første tidlige eksemplarer af lysbeskyttelsesbriller kom i omløb. Mod slutningen af det 15. århundrede fik briller isat farverige glas (farvet med rav, manganmalm eller nikkel) som beskyttelse mod solen. De lagde grundstenen til de solbriller, som vi kender i dag. Yderligere lys, som kom ind fra siden, blev på det tidspunkt holdt ude af stof og læder på nogle af modellerne.
Udviklingen af solbriller med styrke skred langsomt fremad. I det 19. århundrede begyndte flere optikere at eksperimentere og fremskyndede dermed introduktionen af de første rigtige solbriller på markedet.
Optiske solbriller er blevet masseproduceret fra 1930. Bausch & Lomb, en amerikansk producent af optiske apparater, serieproducerede beskyttelsesbriller. De første solbriller fulgte efter i 1936 med modellen Aviator. Datterselskabet Ray-Ban, der kun beskæftigede sig med solbriller, blev grundlagt i 1937 – det var startskuddet til den medicinske og moderigtige sejrkampagne for solbrillen.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber solbriller med styrke?
Når du vælger at købe solbriller med styrke, skal du sørge for, at brillerne er så lukkede som muligt på siden af ansigtet, så sollyset ikke kan generede øjnene fra siden. Glassenes farve spiller også en afgørende rolle: grå eller brune glas forvrænger farverne mindst. Om du vælger kunststof- eller mineralglas er en smagssag. Det er vigtigere, at de optiske solbriller er af høj kvalitet: glassene skal være antireflekterende på begge sider for at undgå forstyrrende refleksioner. Det er også vigtigt, at dine solbriller med styrke giver UV-beskyttelse. Sørg for, at glassene er UV-400 godkendte. Du finder normalt et klistermærke med disse oplysninger direkte på glassene. At glassene er UV-400 godkendte betyder, at de skadelige UV-stråler filtreres ud af sollyset med en bølgelængde på mellem 280 og 400 nanometer. En andet kvalitets- og ægthedsbevis er CE-mærket: På indersiden af brillestængerne skal alle solbrillepar, der sælges i Danmark, være CE-mærket. Dette sikrer, at solbrillerne opfylder EUs sikkerhedskrav, og at du kan bære brillerne uden at skulle bekymre dig om dine øjnes sikkerhed.
Hvorfor skal jeg købe solbriller med styrke?
Af sikkerhedsmæssige årsager! I trafikken ”kører” du på den sikre side, hvis dine øjne både er beskyttet mod solens stråler, og du samtidig ser med den rette styrke.
Coole briller med styrke finder du i vores webshop!
Leave a Comment