Hvilket stof er det? Er drømmebrillen lavet af robust metal? Skal det være titanium, hvis materialet skal være stenhårdt? Eller er moderne kunststof mere behageligt at bære og alligevel stabilt? Dette spørgsmål besvarer vi i denne blogpost.
Marmor, sten eller jern brækker
…men ikke vores stel!? Det kræver meget at få jern til at brække. Sådanne kræfter vil dit brillestel (forhåbentlig) aldrig blive udsat for. I øvrigt benyttes jern kun i brilleproduktionen som en del af legeringen. De fleste metalbriller består af rustfrit stål, som ganske vist har en høj trækstyrke men alligevel er let at forme under fremstillingen. Derudover er rustfrit stål korrosionsbestandigt samt let at polere og farvelægge.
Legeringen til de forskellige farver og nuancer består fx af sølvskinnende palladium eller mørkegrå ruthenium. Metalbriller kan dog have den ulempe, at legeringen kan have et højt nikkelindhold, hvilket ikke er rart, hvis du har nikkelallergi. I sådanne tilfælde kan titanium
Næstefter aluminium er titanium det letteste metal og egner sig derfor godt til tynde brillestel. Da det, trods sin lave vægt, er yderst stabilt, skal der ikke anvendes så meget materiale i fremstillingen. Titanium er dog et meget værdifuldt råstof, der fortrinsvis anvendes i rumfartsindustrien. Forarbejdningen er temmelig avanceret og bekostelig, derfor er titaniumbriller også ofte ret dyre.
Kunstværker af kunststof
Kunststof har den fordel, at det er blødt og derfor let at forme, hvilket giver designere af kunststofbriller ubegrænsede muligheder, dette beviser Prada fx med sin Minimal Baroque solbrille. Derudover er kunststofbriller lette og har en meget behagelig bærekomfort. Trendmaterialet hos kunststof eyewear er i øjeblikket celluloseacetat. Brillestellet bliver enten skåret ud af én blok eller formet ved hjælp af en sprøjtestøbning. I processen anvendes såkaldte blødgørere, som kan fordampe efter længere tids brug. Denne fordampning resulterer i en hvid belægning på brillestellet, som dog let kan fjernes igen, når stellet poleres. Opsummeret scorer acetatbriller hovedsageligt point pga. deres lethed og formbarhed, til gengæld er de ikke lige så modstandsdygtige som fx titaniumbriller (først og fremmest ved høje temperaturer).
Gaver fra Moder Natur
I stedet for at fremstille briller og solbriller ved hjælp af kemiske processer, kan man også vælge at benytte det materiale, som naturen stiller til rådighed. Træbriller er særdeles populære, anbefalelsesværdigt er fx mærket Wood Fellas. Dette naturmateriale skaber vidunderlige brillefarver helt uden at anvende kunstige farvestoffer. Farvespektret spænder fra lys hvid birk til afrikansk sort træ. Man behøver ikke at frygte allergier, og træstellene vejer heller ikke specielt meget. Så hvis du tror, at du skal bære rundt på en træstamme på næsen, hvis du vælger en træbrille, så har du ikke kun træ men også jord i hovedet. Hvis du ikke kan se fordelene ved dette fantastiske og bæredygtige råstof, så kan du alternativt også vælge en naturbrille af sten eller horn.
Hornbriller stråler (bogstavelig talt) med deres funklende overflade. Du kan naturligvis undlade poleringen og lade dem være matte. Men de er i virkeligheden mest populære pga. deres højglans optik. På bagsiden af medaljen finder vi desværre kadavere fra asiatiske og afrikanske vandbøfler, som (endnu) ikke er omfattede af artsbeskyttelse. Deres horn bliver brugt i produktionen af de avancerede hornbriller, derfor må de lade livet. Om du vil understøtte denne form for lidelse, er helt op til dig. Med så mange alternativer af diverse metaller, kunststoffer, acetater og træ skal du nok finde en brille fra vores sortiment, som passer perfekt til dig.