De fleste er enige: Øjnene er kroppens vigtigste sensoriske organ. Vi ser næsten hele vores omverden gennem vores øjne, og de gør ofte fantastiske ting! Vi har her samlet nogle interessante facts om øjne og briller
Øjnene og briller
- I Tyskland har 40,1 millioner mennesker på 16 år og derover briller, hvilket er to tredjedele af befolkningen
- Genbrugsbriller? De eksisterer faktisk. På Silmo Eyewear Fair i Paris kan besøgende kigge på briller fremstillet af alle slags dagligdags genstande som skateboards eller endda jeans. Hvorvidt dette vil være trenden for det kommende år ved vi endnu ikke!
- Italienske munke var de første til at lave halvcirkelformede brilleglas i det 13. århundrede. Materialet der blev brugt til dette var bjergkrystal beryl, som slebet fungerede som en slags forstørrelsesglas. Dermed var brillens forgænger skabt.
- Det menneskelige øje vejer kun ca. 7,5 gram og har en diameter som en 50-cent mønt.
- Seks muskler per øje får os til at vende og flytte øjet. En af de muskler er endda den mest aktive muskel i kroppen.
- Ca. 5 procent af tyskerne lider af rødgrøn blindhed. For de berørte personer ser røde og grønne farver ud som gråtoner. Der er ti gange flere mænd end kvinder der bliver påvirket af denne tilstand.
- På en enkelt dag blinker et menneske i gennemsnit 10.000 gange.
Det skøre dyreliv
- En blækspruttes øjne er på størrelse med en vandmelon. Den gennemsnitlige diameter er ca. 25 cm. Så blæksprutten har de største øjne i dyrenes verden. Forestil dig nu, at fisk generelt ikke kan lukke øjnene.
- En struds‘ øjne er større end dens hjerne.
- Sommerfugle kan se ultraviolet lys.
- Med det tredje øje ser man bedre: En øgleart fra New Zealand har et tredje øje! Det såkaldte kroneøje er et opadrettet lyssynsorgan i midten på firbenets kranium. Dette øje tjener frem for alt den funktion at kunne opleve forskelle i lysstyrke.
Nysgerrig om solbriller
- Allerede i det gamle Rom bestilte kejser Nero et par solbriller deluxe. For at beskytte sig mod solen lod han en grøn smaragd slibe og iagttog alle gladiatorkampene igennem denne. Det var ikke alle der havde råd til den slags luksus.
- Inuiterne var også meget tidlige inden for teknikken: de lavede snebriller mod sollyset, der spejlede sig stærkt i sneen. De udskar slidser i knogler fra søhunde og bandt dem foran øjnene med læderremme. Ret smart.
- Solbriller blev betragtet som irriterende i lang tid og var på ingen måde mode tilbehør. Under anden verdenskrig havde de amerikanske piloter en særlig cool model, som stadig er en af de mest populære. RayBan Aviator var de første solbriller der dannede mode.
- Ikke kun mennesker skal beskytte deres øjne mod solen, selv hunde kan få brug for solbeskyttelse på snuden. Lavinehunde er et eksempel. De løber ofte i timevis gennem den stærkt lysreflekterende sne og derfor findes der også særlige hundesolbriller.
Leave a Comment