Mærkevaresolbriller er et meget populært tilbehør. For relativt små penge kan man bære sin yndlingsdesigner på næsen og opgradere sit outfit gevaldigt. Desværre bliver dette ofte udnyttet af luskede forfalskere, som tilbyder formodede mærkevarebriller til alt for lave priser. En billig solbrille kan udgøre en unødvendig sundhedsrisiko for dine øjne. Egentlig skal solbriller beskytte øjnene mod kortbølgede lysstråler. Hos forfalskede solbriller må man dog formode, at der er blevet sparret lige så meget på glassenes beskyttelsesfaktor, som der er blevet sparret på materiale og udførelsen af brillen.
Vi har derfor udarbejdet en tjekliste, som beskriver, hvordan du genkender falske briller.
Kvalitetskendetegn
„CE-mærke“ og „UV 400“, som er de mest almindelige kvalitetskendetegn, kan være tegn på, at brillen er ægte. Men det er desværre ingen endegyldig garanti. For: de tegn, der som regel er indprentet i solbrillens stænger, kan være lige så falske som solbrillen selv!
Tip: Køb briller hos optikeren eller hos certificerede onlineshops.
Kontroller kanterne
Mærkevarebriller bliver fremstillet af materialer i høj kvalitet, og processen er omhyggelig. Som regel fremstilles brillen i ét stykke og poleres i hånden. Således bør du ikke finde ru steder, kanter eller hakker på brillen. Vær specielt opmærksom på kanterne – hvis disse er skarpe, tyder det på en dårlig forarbejdning, og brillen er højst sandsynlig ikke original.
Tip: Kanter finder du ofte de to steder, hvor stængerne er fastgjorte, ved de øverste glaskanter og på oversiden af stængerne.
Vægten
Hold din mærkevarebrille i hånden nogle minutter eller smid den op i luften og grib den igen. Vægten skal føles god, og brillen skal virke solid. Hvis brillen virker skrøbelig eller ustabil, er dette et tegn på, at brillen muligvis ikke er original.
Tip: Du kan teste, om brillen kan holde nogle enkelte blade nede, uden at disse flyver væk. Hvis dette ikke er tilfældet, er brillen sandsynligvis falsk.
Graveringen
Når du kigger på brilleglassene, skal gravering være skarp, skinnende og let genkendelig. Du må ikke være i stand til at skrabe graveringen af – hvis graveringen skaller af, er det et tegn på dårlig kvalitet, og man må desværre formode, at glassene også er uægte.
Næsepuder
Hvis din designermodel har næsepuder, skal disse næsepuder også være af høj kvalitet. Hvis gummien er fast og sidder behageligt, taler det for en god kvalitet. Næsepuderne må ikke være glatte, sprøde eller slimede. Derudover må de ikke være lette at fjerne.
Tip: Hos originale briller fra mærker som fx Ray-Ban finder du ofte et „RB“ logo på næsepudernes metalstykke.
Logoet på stængerne
Logoet bør være klart og anbragt forholdsvis fladt på stængerne. Brillen er af dårlig kvalitet og sandsynligvis uægte, hvis logoet er dårligt anbragt eller uklart, eller hvis det er fastgjort med lim eller skruer.
Tip: Hos brillemodeller med meget tynde stænger er der normalt ikke noget logo på stængerne.
Modelnummer
Modelnummeret er placeret på indersiden af den ene stang. På den anden stang bør du finde inskriptionerne „Made in Italy“ og „CE“. „CE“ betyder, at brillen er certificeret og må sælges i Europa. Hvis disse inskriptioner mangler eller er dårligt lavet, er din brille sandsynligvis ikke ægte.
Tip: Sammenlign serienummeret på brillen med det på kassen. Hvis tallene ikke stemmer overens, er din brille falsk.
Brilleetuiet
Vær opmærksom på emballagen. Er den allerede beskadiget, virker den brugt? Kig efter serienummeret. Og: hvis du finder stavefejl, kan du være sikker på, at der er tale om en kopi.
Tip: Fine søm og logo på lukkehovedet tyder på, at der er tale om et originalt etui.
Pjece
Mange designerbriller ledsages af en pjece, som beskriver produktet mere detaljeret. Hvis du i pjecen bemærker mangelfuld grammatik, stavefejl eller lignende, er brillerne sandsynligvis uægte.
Brillepudseklud
De fleste mærkevarebriller leveres med en brillepudseklud. Hvis denne mangler, kan det være en indikation om, at brillen er falsk. Hvis den medfølgende klud er af dårlig kvalitet, bør brillen også formodes at være uægte.
Tip: De efterfølgende „kludefejl” bør man ikke finde hos ægte briller: pletter eller tegn på, at kluden allerede har været benyttet, dårlige søm, for tyndt, for rut eller åbenlyst dårligt materiale.
Ekstratip:
Tilbud, der er for gode til at være sande, bør gøre dig skeptisk! Mærkevarer varierer ganske vist i model og pris, men de har endnu aldrig været spotbillige. Vær forsigtig, hvis en designerbriller bliver solgt langt under dens faktiske pris.
Hos Edel-Optics.dk finder du et stort udvalg af designerbriller, som ganske vist er billige (men ikke spotbillige). Derudover er vi en certificeret onlineshop, og vi sender langt de fleste modeller med ægthedscertifikat.
Vi håber, at vi kunne hjælpe dig med at skelne mellem originale briller og forfalskninger, så du kan bære din nye designerbrille uden omtanke.
Leave a Comment